27/06/2024 | 17 Mayıs
HIV'le yaşayan LGBTİ+'ların öyküleri birarada.
Pozitif Alan İnisiyatifi ve 17 Mayıs Derneği, HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların hikayelerini ve mücadelelerini anlatan "Dayanışmanın Ardındakiler" adlı kitabı yayımladı. Defne Güzel’in hazırladığı, Kerem Selçuk’un İngilizce çevirisini yaptığı çalışma, HIV’le yaşayan bireylerin günlük yaşamlarını, karşılaştıkları zorlukları ve dayanışmanın gücünü ortaya koyuyor. Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın desteğiyle hazırlanan kitap, HIV’le yaşayanların toplumda daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamayı hedefliyor.
Kitapta, her bir bölümde, farklı insanların hayatlarına dokunuluyor ve onların bu süreçte nasıl mücadele ettikleri, dayanışmanın nasıl hayat kurtaran bir unsur olduğu gözler önüne seriliyor.
Kitapta yer alan isimlerden Barış Ozan, HIV tanısı aldıktan sonra yaşadığı deneyimleri paylaşarak, toplumsal desteğin ne kadar önemli olduğunu vurguluyor ve dayanışmanın gücünü şu sözlerle anlatıyor: "Dayanışma o kadar zor bir şey değil. Şimdiden baktığımda o zamanki Ozan’ı anlıyorum ama şimdi çok daha güçlü ve iyi hissediyorum."
Kitapta yer alan başlıklar şöyle:
• Barış Ozan: "Dayanışma o kadar zor bir şey değil"
• Oğuzhan Nuh (Ozla): "Hayallerim elimden kayacakmış gibi hissederken bunu durdurdum"
• Jiyan Andiç: "Sokağın çok daha başka bir etkisi var"
• Andrew Beckett: "Ben bu iftiralardan bambaşka biriyim"
• Jüjü: "Bugün çelik bir kasa gibiyim, hem korunaklı hem yerde"
• Mustafa: "Hepimiz aynı torbadaysak ayrı durmanın anlamı yok"
• Gucci: "Değişim bizimle başlıyor"
• Bora: "HIV’le enfekte olmaktan korkan kendine mumla arayıp HIV’le yaşayan birini bulmalı"
• Defne Güzel: "HIV’in bir reddetme gerekçesi olmadığı anılar mümkün"
• T.T: "Akran desteği dediğimiz birinin seni karşına alıp konuşması değil, gullüm yapabilmek, gönül bağları kurabilmek"
Pozitif Alan İnisiyatifi’nin Vurgusu:
"Pozitif Alan olarak, kurulduğumuz günden bu yana HIV’le yaşayan LGBTİ+’ları merkeze alıp HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların kendi hikayelerini anlatabileceği zeminler yaratmak için çabalıyoruz. Derinleşen ihtiyaçlarımıza birlikte kafa yoruyoruz. Toplum sağlığının da unsurlarından olan tanı ve tedavi çalışmaları HIV’e, HIV’le yaşayanlara, LGBTİ+’lara, kadınlara, göçmenlere, gençlere, seks işçilerine, madde kullanıcılarına dönükönyargıyla mücadele edilmeden, bu önyargılar ortadan kaldırılmadan ve bu gruplar sürece dahil edilmeden güçlenemez ve gelişemez. Nitekim bu önyargılar test yaptırmanın, tanı almanın önünde bir bariyer oluşturuyor. Geliştirilemeyen etkili yanıt sebebiyle HIV tanıları artıyor ve HIV’le yaşayanlar bir başına bırakılıyor. Bugün Türkiye’de HIV önleme çalışmaları unutulan bir devlet politikası haline gelmişken bunun altında her yönüyle cinselliğin konuşulmasının tabu haline getirildiği bir muhafazakar ideolojinin yattığını da teşhir etmek isteriz. Cinselliği özgürce konuşamadan, HIV’le yaşayanlara söz hakkı tanımadan HIV’e etkili bir yanıt üretilmesi mümkün değildir. "
Kitabı Neden Okumalısınız?
"Dayanışmanın Ardındakiler", sadece HIV hakkında bilgi vermekle kalmıyor, aynı zamanda HIV’le yaşayanların hayatlarını ve verdikleri mücadeleyi de gözler önüne seriyor. Kitapta yer alan hikayeler, toplumun her kesiminden insanlara dokunarak, HIV’le yaşayan bireylere yönelik empati ve anlayışın artmasına katkı sağlıyor. Bu anlamda, HIV’le yaşayanların hayatlarını ve mücadelelerini anlamak için önemli bir kaynak.