“Çankayalı Lubunyalar Buluşuyor” forumu gerçekleşti

“Çankayalı Lubunyalar Buluşuyor” forumu gerçekleşti

12/03/2024 | 17 Mayıs

17 Mayıs Derneği tarafından düzenlenen forumda, Çankaya’da yaşayan LGBTİ+’ların kent ve sağlık hizmetlerine erişimindeki sorunlar konuşuldu.

“Çankayalı Lubunyalar Buluşuyor” forumu gerçekleşti - 17 Mayıs

17 Mayıs Derneği tarafından düzenlenen “Çankayalı Lubunyalar Buluşuyor” forumu 11 Mart Pazartesi günü gerçekleşti. Forumda Çankaya'da yaşayan veya çalışan LGBTİ+'ların kent ve sağlık hizmetlerine erişimindeki sorunları aktaran ve çözüm önerileri sunan “Çankaya Kent Masalları” raporunun sunumu Defne Güzel tarafından yapıldı.


Güzel, öncelikle 17 Mayıs Derneği’ni tanıtarak Yerel Savunuculuk Programı alt grubu olan Çankaya Kızları’nı anlattı. Çankaya Kent Masalları Raporu’nun sunumuna geçildiğinde raporun hedeflerinden, metotlarından ve katılımcı profilinden bahseden Güzel, katılımcıların çoğunun hem Çankaya’da yaşadığını hem de Çankaya’da çalıştığını aktardı. Güzel, Çankaya’daki LGBTİ+’ların yalnız başına ve kirada yaşadıklarına katılımcıların genellikle burada yaşayıp çalışmaktan kısmen memnun olduğuna dikkat çekti. Katılımcıların %93’ünün kendilerini çoğu zaman güvenli hissetmediklerini aktaran Güzel, her zaman için bir güvenlik sorununun Çankaya’da da mevcut olduğunu ekledi.


Güzel, stratejik olarak Çankaya’daki LGBTİ+ların kendilerini çoğu zaman gizlemek zorunda kaldıklarını da aktardı. Ayrıca katılımcıların % 96’sının uğradıkları şiddet karşısında yerel kuruluşlardan destek almadığını da ekleyerek, sivil toplum kuruluşlarına olan güvenin, yerel kuruluşlara güvene oranla daha fazla olduğuna dikkat çekti.


Sonraki forumda, yerel seçim öncesinde LGBTİ+’ların ihtiyaçları ve talepleri ele alınacak

Katılımcıların rapordaki alıntılarına sıkça yer veren Güzel, belediye tarafından HIV alanında verilen hizmetlerin yeterince duyurulmadığını da aktardı.  Raporun “Lubunyalar Ne İstiyor” ve “Geliştirilmesi Gereken Alanlar” kısmında, katılımcıların ayrımcı olmayan hizmetlerin tanıtımının yapılmasını, LGBTİ dostu mekanların arttırılmasını, LGBTİ+’lar için sığınma merkezleri açılmasını ve belediye çalışanlarına toplumsal cinsiyet eğitimi verilmesini istedikleri dile getirildi.


Katılımcıların yarısından fazlasının, sağlık durumunu iyi ve idare eder olarak tanımladığını aktaran Güzel, yarısına yakınının ise depresyon ve kaygı tanısı aldığını da ekledi. Buna rağmen, LGBTİ+’ların fobik tutumlara maruz kalmamak için sağlık hizmetlerine erişimde zorlandıklarını aktaran Güzel, LGBTİ+’ların haklarını arayamadıklarını belirtti. Raporun “Öneriler” kısmında ayrımcılık karşıtı politika ve şikayet mekanizmalarının oluşturulması ve ayrımcılıklarda yaptırım mekanizması uygulanması, belediye mevzuat ve politikalarının LGBTİ+’ları ayrımcılığa karşı koruyacak şekilde düzenlenmesi, LGBTİ+ örgütleri ile işbirliği içinde olunması ve istihdam politikaların kapsayıcı şekilde geliştirilmesi gerektiği aktarıldı. Yıldız Tar’dan alıntı yapan Güzel, topun artık Çankaya Belediyesi’nde olduğuna dikkat çekerek sunumunu noktalarken; katılımcılar sunumun ardından deneyimlerini, isteklerini, ihtiyaçlarını ve sorularını paylaştı.


“Çankayalı Lubunyalar Buluşuyor” forumunun ardından yakın tarihlerde art arda yapılacak olan forumların ilkinde yerel seçim öncesinde LGBTİ+’ların ihtiyaçları ve talepleri ele alınacak. Bu forum serileri sayesinde Çankaya’da yaşayan LGBTİ+ların yaşadığı sorunların tespit edilmesi, ihtiyaçların ve önerilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Lütfen girdiğiniz bilgileri kontrol edip ve tekrar deneyin.
Talebiniz Başarıyla İletildi! En kısa sürede iletişime geçilecektir.