HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların hikayelerini ve hak ihlallerini anlatacakları alanlar çok az

HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların hikayelerini ve hak ihlallerini anlatacakları alanlar çok az

21/08/2020 | 17 Mayıs

17 Mayıs Derneği’nin strateji kampında yakında yayınlanacak “HIV’le Yaşayan LGBTİ+’ların İnsan Hakları” raporu konuşuldu.

HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların hikayelerini ve hak ihlallerini anlatacakları alanlar çok az - 17 Mayıs

 

LGBTİ+ toplumu ve aktivizmini güçlendirmek için 2 Eylül 2019’da kurulan 17 Mayıs Derneği çalışmalarına son sürat devam ediyor.

 

Yaşlılık, HIV ve kapasite güçlendirme alanlarında çalışma ve projelerine başlayan, LGBTİ+ derneklerine uzman desteği vermeye başlayan 17 Mayıs Derneği’nde çalışmalar yürüten hak savunucuları derneğin stratejisini değerlendirmek için Muğla Datça’da bir araya geldi.

 

Üç gün sürecek strateji toplantısı bugün (21 Ağustos) başladı. Koronavirüs pandemisi nedeniyle hijyen önlemlerinin alındığı, sosyal mesafe kurallarının uygulandığı toplantıyı 17 Mayıs Derneği’nden Metin Güzel açtı.

 

17 Mayıs Derneği ne yapar?

 

Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı da olan Metin, “Büyük hedeflerle 17 Mayıs Derneği’ni kurduk. Bu hedeflere ulaşmak için çalışmalarımızı planladık. Yaşlılık, HIV ve insan hakları ve derneklerin kapasitesini güçlendirmek için çalışmalarımız başladı. Pandemi gibi zor bir sürecin hemen öncesinde kurulduk ancak buna rağmen çalışmalarımızı gereken önlemleri alarak sürdürüyoruz. İnsan hakları raporları, derneklere uzman destekleri gibi çalışmalarımız online olarak devam ediyor. Bu üç günlük toplantı ile derneğimizin çalışmaları arasında eş güdümü sağlamayı ve stratejimizi oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

 

“HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların hikayelerini anlatabileceği alanlar çok az”


Ardından Defne Güzel, 17 Mayıs ve Kaos GL Derneklerinin devam eden HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların İnsan Hakları araştırmasını aktardı. Araştırmacısı olduğu projenin sürecini aktaran Güzel, niteliksel bir çalışma yürüttüklerini söyledi. HIV’le yaşan on LGBTİ+ kişi ile derinlemesine mülakatlar yaptıklarını hatırlatan Güzel, “Katılımcıların maruz bırakıldıkları hak ihlallerini ve bunun yanı sıra kendi hikayelerini anlatabilecekleri bir araştırma yöntemi tercih ettik” dedi.

 

Güzel, raporun yakın zamanda yayınlanacağını da söyleyerek ana bulguları şöyle özetledi:

 

“Katılımcılarımızın mahremiyetlerini de koruyarak onlarla yaptığımız görüşmelerde HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların kendilerini ve yaşadıkları insan hakları ihlallerini anlatabilecekleri, bildirebilecekleri mekanizmaların eksikliğini tespit ettik.

 

“Diğer yandan yaşanılan insan hakları ihlallerini ihlal olarak algılama noktasında da ciddi eksiklikler bulunuyor.

 

“HIV’le yaşayan LGBTİ+’ların hem HIV örgütleri hem de LGBTİ+ örgütlerine dönük eleştirileri de oldu. Kendilerinin temsil edilmesi ve sorunlarının gündemleştirilmesi konusunda sorunlar olduğunu ilettiler.

 

“Çifte ayrımcılık ve hak ihlalleri öne çıkıyor”

 

“Mal ve hizmetlere erişimde ayrımcılık bir diğer konuydu. Örneğin havuz ya da spor salonu üyeliklerinde HIV testi istenmesi o hizmete erişimi engelleyen bir konuydu.

 

“Sağlık hakkına erişimde ayrımcılık öne çıkan bir konu. Burada hem HIV statüsü hem de cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık sıklıkla yaşanıyor. Sağlık hizmetine erişimden önce doldurulan formlar, tanı aldıktan sonra cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık, kötü muamele bize anlatılan konular arasındaydı. HIV’le yaşayan kişiler ek rahatsızlıkları dolayısıyla sağlık hizmeti almak istediklerinde de ayrımcılıkla karşılaşıyor.

 

“Diyanet’in hutbesi güvensizliğe yol açtı”

 

“Katılımcılarımızın büyük bir çoğunluğu kurumlara güvenmediklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın HIV’le yaşayan kişileri, eşcinselleri ve onların ifadesiyle ‘zina yapanları’ hedef aldığı hutbesi öne çıkan bir konuydu. Bu hutbenin kendilerini güçsüzleştirdiklerini ve güvenlerini sarstıklarını belirttiler.

 

“Son olarak katılımcılarımızın büyük bir bölümü gündelik hayatlarında HIV’le yaşadıklarını unuttuklarını ancak çoğu zaman ayrımcılıkla kendilerine hatırlatıldığını iletti.”

 

Güzel’in sunumunun ardından 17 Mayıs Derneği’nden hak savunucuları hem araştırma sonuçlarını hem de 17 Mayıs’ın HIV alanındaki çalışma ve politikalarını değerlendirdi.

 

Lütfen girdiğiniz bilgileri kontrol edip ve tekrar deneyin.
Talebiniz Başarıyla İletildi! En kısa sürede iletişime geçilecektir.