İyi örnekler-I: İngiltere’den “Age of Diversity”

İyi örnekler-I: İngiltere’den “Age of Diversity”

22/02/2024 | 17 Mayıs

Dünya’dan Yaşlı LGBTİ+’lara yönelik bazı çalışmalar: iyi örnekler-I: İngiltere’den “Age of Diversity”

İyi örnekler-I: İngiltere’den “Age of Diversity” - 17 Mayıs

Kırkından Sonra Lubunya İnisiyatifi, çoğu en başından beri Türkiye'de LGBTİ+ hareketinde olan ve farklı örgütlerde 20 yılı aşkın çalışma deneyimine sahip 40 ve 50+ LGBTİ+ aktivistten oluşan bir grup olup 2019 yılında kurulmuştu. İlk toplantısını 14-15 Aralık 2019'da Bolu'da gerçekleştiren inisiyatif, yaşlı LGBTİ+ topluluğuna ilişkin iyi örnekleri tartışmış ve "Birlikte nasıl yaşlanırız?" sorusuna yanıt aramıştı.


Ardından 17 Mayıs Derneği çatısı altında 40+ Lubunya olarak örgütlenmeye başladı. O tarihten bu yana LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Grubu ve LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Programı adı altında 17 Mayıs Derneği bünyesinde çeşitli yaşlı projelerini hayata geçirmişti. En son yaptığı çalışmada 17 Mayıs Derneği LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Programı, Türkiye'de LGBTİ+ Yaşlanma çalışmalarında yeni bir dönem başlatmak amacıyla Fransa Büyükelçiliği desteğiyle Şubat 2024'e kadar Fransa'dan GreyPride örgütü ile beraber çalıştı. GreyPride Fransa'dan 2 kişiyi 4 gün süreyle Türkiye'ye gelerek belgesellerini burada göstermek üzere ağırladı ve Ankara'daki diğer LGBTİ+ örgütleriyle kendilerini buluşturdu. Aralık başında da farkındalık artırma ve sosyalleşme alanı sağlamak adına 1 kış toplantısı düzenledi.

 

Şimdi ise, LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Programı, Şubat ve Mayıs 2024 arasında, kurulduğu günden bu yana farklı yıllarda farklı çalışmalar kapsamında hazırladığı 3 farklı yayın içerisinde yer almayan Yaşlı LGBTİ+’lara yönelik bazı iyi örneklerden 4’ünü her ay okuyucularla paylaşmayı hedefliyor. Aynı zamanda, Mart ve Nisan aylarında zoom üzerinden iki farklı Uluslararası Deneyim Paylaşımı Toplantısı düzenlemeyi ve iki farklı Kuşaklararası İletişim Etkinliği gerçekleştirmeyi planlıyor. 

 

Savunuculuk faaliyetlerinin* bir parçası olan bu çalışmalarda ilk incelemeye alınan çalışma ise, İngiltere’den “Age of Diversity”.

 

Age of Diversity, 2009 yılında “Polari” örgütünün kapanması ile kurulmuş bir sivil toplum örgütü. İngiltere’de LGBTİ+’lar arasında kullanılan ve İtalyanca, eski Fransızca, Yiddişçe, eski İngilizceden ve bu dillerdeki argo kelimelerden türetilmiş, Türkçedeki “Lubunca”ya tekabül eden LGBTİ+ argosuna verilen ad olan “Polari”nin bu sivil toplum örgütüne isim vermesi aslında şaşırtıcı da değil. 

 

“Polari”, 1993 yılından 2009 yılına kadar LGBTİ+ yaşlılık alanına dair en kapsamlı çalışmaları ortaya koymuş. Yaşlı LGBTİ+’ların ihtiyaç ve beklentilerini anketlerle analiz ederek, daha iyi hizmet hedefiyle çalışmış ve alana bilgiler sağlamış. Polari'nin son faaliyetlerinden bazıları, yaşlı LGBTİ+’ların ihtiyaçlarını gündemleştirmek için ulusal ve yerel kamu kurumlarıyla iş birliği kurmak ve yaşlı LGBTİ+’lara bilgi ve tavsiyeler sunmak olmuş.

 

Polariden bayrağı teslim alan “Age of Diversity” ise Polarinin kurucusu Lindsay River ile beraber, fabrika ayarlarına geri dönerek, dışarıdan fon almayı bırakan bir kuruluş. Age of Diversity’nin şu anki amacı tamamen yaşlı LGBTİ+’lara dönük ulusal çapta çalışmalar üretmek, yaşlanan ve yaşlı LGBTİ+’lara düzenli bilgi üretmek ve bu bilgiyi topluluğuna ve üyelerine email listeleri aracılığıyla iletmek ya da e-maile erişimi olmayan/bilgisayar kullanamayan üyelerine ise bülten hazırlayıp posta yoluyla iletmek. İngiltere’deki en büyük hizmet örgütlerinden biri olan Age UK için de geride bıraktıkları araştırma ve çalışmalarla da, bilgi sağlamaya devam ediyorlar.

 

* Şubat-Mayıs 2024 arasında LGBTİ+ Yaşlılık Çalışmaları Programının hedeflediği bu çalışmalar, ILGA Europe tarafından desteklenen “Advancing the rights of LGBTI+ in Turkey” projesi kapsamında yapılmaktadır.

 

Lütfen girdiğiniz bilgileri kontrol edip ve tekrar deneyin.
Talebiniz Başarıyla İletildi! En kısa sürede iletişime geçilecektir.