Avukatlara Dönük LGBTİ+ Eğitimlerinin İkincisi Gerçekleştirildi!

Avukatlara Dönük LGBTİ+ Eğitimlerinin İkincisi Gerçekleştirildi!

23/06/2021 | 17 Mayıs

17 Mayıs Derneği’nin avukatlara dönük LGBTİ+ eğitimlerinin ikincisi 21 Haziran akşamı gerçekleştirildi.

Avukatlara Dönük LGBTİ+ Eğitimlerinin İkincisi Gerçekleştirildi! - 17 Mayıs

17 Mayıs Derneği’nin Gökkuşağı Projesi kapsamında avukatlara dönük LGBTİ+ eğitimlerinin ikincisi; 17 Mayıs Derneği’nden Av. Kardelen Yılmaz’ın moderasyonunda Av. Yasemin Öz’ün katılımıyla online olarak yapıldı.


“Avukatlara Yönelik Yaşlı LGBTİ+’lar, Uluslararası Düzenlemeler ve Dünyadan İyi Örnekler” başlığını taşıyan eğitimde Av. Yasemin Öz; yaşlı LGBTİ+’ların sorunlarını mevzuat bağlamında ele alarak uluslararası bir karşılaştırma yaptı.


Türk Hukuku Heteroseksüel Aile Hukuku Üzerinde Var Oluyor!


17 Mayıs Derneği’nin Yaşlılık Çalışmaları bağlamında yayınladığı "Yaşlı LGBTİ+’lar: Dünyada ve Türkiye'deki Durum" raporunun da yazarı olan Av. Yasemin Öz; yaşlılık ile ilgili konuların mevzuatta çok sınırlı bir biçimde ele alındığını ve Anayasa’nın 10. maddesinde ayrımcılık yasağı çizilirken yaşın bir kriter olarak belirlenmediğinin altını çizdi.


Öz, yaşın bir ayrımcılık kategorisi olarak düzenlenmesi ve insan hakları standartları içerisinde yer almasının küresel olarak yakın zamanlara tekabül ettiğini hatırlatarak; daha önce düzenlenen kanunlarda bu sebeple yaşın ayrımcılık kategorilerinde yer almadığını belirtti. 


Huzurevleri ve yaşlı bakım merkezlerinin yönetmeliklerinde yaşlılığın sosyal hizmet bağlamında sınırlı bir biçimde ele alındığından hareketle Darülaceze örneğine değinen Av. Yasemin Öz; Darülaceze Bakımevi koşullarında yer alan kimi düzenlemelerin LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanlar açısından yaratacağı dezavantajlı durumları ve ayrımcılığa zemin hazırlayan düzenlemeleri ele aldı.


“Türk hukuku heteroseksüel aile hukuku üzerine olduğu için medeni haklardan miras haklarına kadar, pratikte de yaşlı bakımı kadınlara kalmış. Gerçek bir sosyal destek mekanizması aslında yok. Bu da evlenmemiş LGBTİ+’lara yüklenmiş bir iş olarak kalıyor aile içinde.” diyerek Türkiye’deki mevcut durumu özetleyen Öz; devletin, yaşlıları yalnızca ailelerin kaderine bırakmayan çok sınırlı sayıda düzenleme yaptığını vurguladı. Yaşlı LGBTİ+’lar ve sorunlarının Türkiye’de gündeme gelmeyişine bir kanıt olarak da bu konunun özel sektör hizmet sağlayıcıları tarafından da gündemleştirilmemesini ortaya koydu.


Av. Yasemin Öz, Türkiye’deki mevcut durum özetinin ardından yaşlı LGBTİ+’lar açısından en yüksek standartların BM düzenlemelerinde olduğunu belirtti. Türkiye’nin, genel olarak uluslararası düzenlemelerle çizilen çerçevelerin çok gerisinde olduğundan hareketle uluslararası düzenlemelerden bahseden Öz; bu karşılaştırmayı Birleşmiş Milletler’in 1991 yılında hayata geçirdiği Yaşlı İlkeleri perspektifinden yaptı.


Etkinlik, Av. Yasemin Öz’ün Dünyadaki pratik iyi uygulamaları anlatması ve ardından soru-cevap bölümüyle sona erdi.


Avukatlara Yönelik LGBTİ+ Eğitimleri Hakkında


17 Mayıs Derneği'nin avukatlara yönelik LGBTİ+ eğitimleri toplam 4 eğitimden oluşuyor. Eğitimlerin en az 3 tanesine katılan avukatlara 17 Mayıs Derneği tarafından bir katılım belgesi de düzenlecek.


Eğitimlerin ilki "LGBTİ+ 101 Temel Kavramlar" başlığıyla; Anjelik Kelavgil ve Av. Kerem Dikmen'in katılımlarıyla 17 Haziran akşamı gerçekleştirildi. 


17 Mayıs avukatlara dönük LGBTİ+ eğitimlerinin üçüncü ve dördüncü oturumlarında İnterseks Hakları ve HIV ile Yaşayan LGBTİ+'ların haklarına odaklanacak.

Lütfen girdiğiniz bilgileri kontrol edip ve tekrar deneyin.
Talebiniz Başarıyla İletildi! En kısa sürede iletişime geçilecektir.